Dnia 24 marca 2023 roku uczniowie klasy drugiej, w ramach udziału w projekcie „Zdrowo jem, więc wiem”, przygotowali samodzielnie w szkole smaczne, pełne witamin kanapki. Były one nie tylko zdrowe, ale i pięknie ozdobione. Praca przyniosła wszystkim wiele radości. Dzieci przekonały się, że najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie. Kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę podczas sporządzania posiłków.
Przed zabraniem się do pracy rozmawialiśmy o tym, jak ogromne znaczenie dla prawidłowej pracy organizmu dziecka, podczas całego dnia w szkole, ma śniadanie. Codzienne wybory produktów spożywanych na śniadanie mają odbicie w zdrowiu dzieci, ich sprawności intelektualnej oraz fizycznej.
Śniadanie to pierwszy posiłek po najdłuższym okresie odpoczynku w ciągu doby, tak więc konieczne jest dostarczenie energii oraz niezbędnych składników pożywienia, aby przygotować organizm do ciężkiej pracy. Nauka to naprawdę ciężka praca.
Szkodliwe dla pracy mózgu i całego organizmu jest spożywanie przez dzieci i słodkich śniadań –Tego typu pożywienie powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, a następnie, w wyniku działania insuliny, równie gwałtowny jego spadek. Zaburza to pracę mózgu, który najpierw jest „zalany” energią, a następnie niemalże całkowicie jej pozbawiony, skutkiem czego dziecko ma kłopoty z koncentracją, trudno mu skupić uwagę na słowach nauczyciela, nie przyswaja prawidłowo wiadomości, może przeżywać skrajne nastroje, być pobudzone, nawet agresywne, a za chwilę ospałe i zmęczone.